Ik kook eigenlijk altijd op gevoel, ook wanneer ik een recept opzoek, heel eigenwijs. Maar dan is het nu oh zo moeilijk om alles precies op te noemen. Dat geldt zeker voor dit recept. Ik waag een poging, maar ik nodig je uit om dit ook op gevoel te doen!

 

* Goed voor 4-5 porties (afhankelijk van hoeveelheid groente/water)

* Vegetarisch

* 30-40 min bereidingstijd

 

Ingredienten:

– 1 flespompoen of normale pompoen, geschild en in blokjes gesneden

– 1 zoete aardappel, geschild en gesneden in blokjes

– 2 wortels, geschild en gesneden

– 2 stengels bleekselderij

– 3 knoflookteentjes, geschild en in kleine stukjes gesneden

– 2 sjallotjes/uien

– 1 stukje gember

– Olijfolie

– Geelwortel en/of komijn

– Grove (Himalaya) zout en peper

– Honing

+ Staafmixer

Toppings ideeen: gedroogde tomaten, chili, (geroosterde) pompoenpitten, cottage cheese, room

 

Bereidingswijze:

1. Soeppan op half hoog en olijfolie. Als het heet is, bak de knoflook, sjallotjes en gember voor 2 min en bak dan 1 min de bleekselderij mee, dan de wortels, zoete aardappel blokjes en als laatste de pompoen blokjes. Je blijft constant in de pan omscheppen zodat het niet aanbrandt.

2. Voeg nu water aan de soeppan toe. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid groente en/of de consistentie van de soep die je lekker vindt. Laat de soep tot kook komen op hoog vuur en zet dan weer op half hoog. Laat de ingredienten nu gaar worden. Af en toe doorroeren.

3. Als de groenten gaar zijn, haal de pan van de stoof en gebruik de staafmixer om alles te pureren in de pan. Sommigen doen dit in een blender of in delen, maar ik vind het te veel werk (Ha!).  Haal uit de oven en mix de groenten door met 1 et olijfolie en 1 etc balsamico-azijn. breng op smaak met zout en peper.

4. Als laatste breng je de soep op smaak. Voeg de geelwortel/komijn, zout, peper en honing toe. Af en toe proeven en kijken welke smaak je vandaag wilt!

5. Opscheppen en je lievelingstoppings erop zetten. Serve please!

 

* Je kan van smaak varieren door de ingredienten aan te passen, bijvoorbeeld met pastinaak, met linzen (doe ik vaak!) of zonder zoete aardappel. En flespompoen vind ik lekkerder!

 

Photo credit: Peter Frank Edwards Photographs