Kruiden zijn krachtig. Je kan ze in alles gebruiken en het is gezond ook. Door de grote hoeveelheid aan kruiden is soms moeilijk (zeker als beginner) om te weten wat de smaak karakteristieken zijn, de positieve invoeden die ze hebben en hoe je ze het beste kunt gebruiken. Hieronder een lijstje. Voel je vrij om via de reactie formulier onder het bericht, een aanvulling te geven.

Cardamom
* Komt van de zaadjes van een tropische plant in India

Smaak: Beetje zoet en heel aromatisch met een hint van limoen/citroen.
Power: Het heeft een bioactieve ingredient, cineole, die astma symptomen verzacht door ontstekingen te verminderen.
Gebruik: Zaadjes eruit halen en zelf malen, of het gemalen halen in een flesje. Op fruit of havermout sprenkelen, ook heerlijk in smoothies.

Cayenne
* Gemalen uit cayenne chili peper

Smaak: Vurig/fel en een beetje rokerig.
Power: Er zit capsaicin in cayenne, wat de gevoeligheid van insuline verbeterd en diabetes risico’s verminderd.
Gebruik: Beetje cayenne in chocolade recepten, hummus, scrambled eggs of rijst.

Het lijstje is nog een beetje kaal, maar deze lijst zal continue bijgevuld worden met andere kruiden en specerijen.

(Bron: Women’s Health / Mei 2010)