Ik leef steeds bewuster van wat ik wel en niet in mijn lichaam zet/wil zetten. Mijn latest obsession zijn natuurlijke producten.

Hoezo? Omdat ik mij nu pas realiseer dat ik wel gezond eet/sport, maar eigenlijk via mijn huid een hoop troep naar binnen breng. Deze gedachte zat niet fijn bij mij en besloot ik op onderzoek te gaan.

 

{Heb besloten om een eigen creme te maken, op basis van natuurlijke versies aan ingredienten van mijn favo gezichtscreme. Post + ervaring volgen.}

 

Labels lezen

Bedrijven zijn verplicht om alle ingredienten op de verpakkingen te tonen. Op een label staan de ingredienten altijd op volgorde van gebruikte hoeveelheid. Van de eerste ingredient zit er het meest in, van de laatst getoonde ingredient het minst.

 

Top 11: te vermijden ingredienten

– Alcohol, Isopropyl (SD-40)
– Geurtjes (fragrance) en kleurstoffen (dyes)
– Sodium lauryl sulfate (SLS) of sodium laureth sulfate (SLES)
– Parabenen
– DEA (diethanolamine), MEA (Monoethanolamine) en TEA (triethanolamine)
– Triclosan en triclocarban
– Minerale olie (mineral oil)
– Petroleum en petrochemicalien
– Propylene Glycol (PG),  Polyethylene Glycol (PEG) en Butylene Glycol
– DMDM Hydantion & Urea (Imidazolidinyl)
– Toluene

 

Alcohol, Isopropyl (SD-40)

Alcohol is een ingredient die je altijd moet vermijden, tenzij het komt in de vorm van cetyl alcohol en stearyl alcohol (worden gemaakt uit vet van o.a. palmolie en kokosolie en gedraagd zich niet als een echte alcohol). Alcohol droogt je huid uit, geeft irritaties en haalt je eigen beschermingslaag van je huid waardoor je kwetsbaarder bent voor bacterien en virussen. Het kan je ook hoofdpijn, duizeligheid, depressie en misselijkheid geven, en staat bekend voor het geven van bruine ouderdomsvlekjes.

Alcohol komt het meest voor in o.a. gezichtsproducten, haarproducten, geurtjes, antibacteriele handzeep. Dus als je toch beslist een product te kopen waar alcohol in zit, zorg ervoor dat het niet in de 5 eerste ingredienten van de label staat.

 

Geurtjes (fragrance) en kleurstoffen (dyes)

Toegevoegde geurtjes zijn meestal syntetische ingredienten die phthalates bevatten; syntetische chemicaliën die gebruikt worden om geuren te stabiliseren en plastic meer buigzaam te maken. Ze verstoren de schildklieren en bootsen hormonen na die invloed kunnen hebben op het voortplantingsproces. Andere symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid, allergische reacties, huidverkleuring, hoesten/overgeven, huidirritaties en hyperactiviteit. Ze worden gebruikt in lichaamsverzorging, maar ook in o.a. het plastic van babyflesjes en baby bijtringen/spenen. Vermijd dit product als een ingredient, behalve als er staat dat het uit essentiële oliën gemaakt is of als er phthalate-free staat op de label.

Toegevoegde kleurstoffen zijn gemaakt van koolteer en bevatten zware metaalzouten die het huid toxines laat opnemen, waardoor gevoeligheid en irritatie van de huid kan ontstaan. Koolteer wordt gebruikt om eczeem, psoriasis en andere huidaandoeningen te behandelen, en komt voor in anti-jeuk crèmes en hoofdhuid behandelingen. Absorptie van bepaalde kleuren kan uitputting van zuurstof in het lichaam veroorzaken. Uit dierenstudies is gebleken dat ze bijna allemaal dat kankerverwekkend zijn. Op de labels staat het vermeld als FD&C of D&C, gevolgd door een kleur en nummer.

 

Parabenen

Parabenen is een andere ingredient die verbannen zou moeten worden van de natuurlijke huidcremes. Ookal parabenen de belangrijke doel hebben om microbiële vorming te onderdrukken, zijn ze gekoppeld aan irritaties. Verschillende parabenen (methylparaben, propylparaben, ethylparaben, or butylparaben) worden ook gekoppeld aan kanker, met name borstkanker. De officiele Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) zegt dat parabenen niet gevaarlijk zijn in hele kleine hoeveelheden, maar als je je bedenkt dat je al jaren cosmetica en huidproducten met parabenen gebruikt, hoopt dit wel op. Definitely geen fijne gedachte.

 

Sodium lauryl sulfate (SLS) of sodium laureth sulfate (SLES)

Voor deze ingredienten wordt er al jaren wereldwijd waarschuwingen gegeven. Het is een van de meest schadelijke ingredienten in verzorgingsproducten. Het is vaak afgeleid van petroleum, sulfaten die ook kunnen komen uit kokosnoot- en andere plantaardige oliën besmet met pesticiden. Het is een wasmiddel/oppervlakte schoonmaak ingredient die gebruikt wordt in o.a. garagevloer reinigers, motor ontvetters, carwash zeep en in 90% van verzorgingsproducten die schuimen (zeep, shampoo). Uit onderzoek blijkt dat SLS en SLES kankerverwekkende nitraten en dioxines vormen in shampoo/schoonmaakflessen, die reageren met andere gebruikte ingredienten. Er kunnen al grote hoeveelheiden nitraten opgenomen worden in het bloed en dit al door 1 haarwasbeurt.

Dieren die blootgesteld waren aan SLS hadden oog irritaties (lost oogproteines op), depressie, moeizame ademhaling, diarree, ernstige huidirritaties en zelfs de dood ervaren.

SLS/SLES kan tot 5 dagen in je lichaam blijven, wat het tijd geeft om opgenomen te worden in het hart, de longen en je brein.

 

DEA (diethanolamine), MEA (Monoethanolamine) en TEA (triethanolamine)

Het zijn allemaal chemicalien die de hormonen verstoren en kunnen kankerverwekkende nitraten en nitrosames vormen. Het zijn schuimmiddelen, syntetische stabilatoren en worden gebruikt voor het balanceren van de PH waardes in cosmetica. In Europa worden ze nu al verbannen, maar in Amerikaanse producten wordt het nog steeds gebruikt in o.a. shampoos, scheerschuim en bubbelbad gels.

DEA is een schuimende middel die gebruikt worden in zeep en shampoos. DEA is zelf niet kankerverwekkend, maar door reacties met andere producten (chemicalien), kan het kankerverwekkend worden (lever en nier kanker). DEA zijn er in verschillende vormen, op labels als Cocamide DEA, Oleamide DEA and Lauramide DEA.

TEA is een veelgebruikte ingredient in “gentle” cosmetica producten, maar veroorzaakt helaas te vaak allergische reacties, oog irritaties en kan leiden tot droog haar en huid. Als het vaak gebruikt wordt, wordt het opgenomen in het huid, hoopt het zich op en kan het giftig worden. Je vindt ze ook in anti-aging producten: lactic, glycolic, AHA en BHA acids.

 

Triclosan en triclocarban

Dit is een syntetische “antibacterieel” ingredient. De Amerikaanse EPA (Environmental Protection Agency) heeft het als een pesticide geregistreerd, met een hoge score risicogehalte voor de mens en milieu. Het is geclassificeerd als een chlorophenol, de type chemicalien die kankerverwekkend zijn. Ook verstoort het de hormonen, met name de schildklier, genetische informatie, vruchtbaarheid, en kan bevorderen van geboorteafwijkingen. Triclosan wordt opgeslagen in het lichaamsvet (body fat) en kunnen door de verhoging van de toxische niveaus (giftigheid) de lever beschadigen, de nieren en longen verlammen, het immuunsysteem onderdrukken, hersenbloedingen en hartproblemen veroorzaken.

Triclosan wordt gebruikt in o.a. antibacteriele schoonmaakproducten, tandpasta’s en andere huishoudelijke producten.

 

Minerale olie (mineral oil)

Dit klinkt heel natuurlijk, maar het komt uit ruwe olie (aardolie) die in de industrie gebruikt wordt vloeistof voor het bewerken van metaal. Het kan de huid stikken doordat het een laag olie op de huid laat. Een gezonde huid moet kunnen ademen, zuurstof in en kooldioxide uit, maar door de olie laag kan de huid niet meer ademen.  Hierdoor verstoppen de porien, kan je een gevoelige en acne huid krijgen, droogt je huid uit en uiteindelijk voortijdige huidveroudering.

Het wordt vaak gebruikt als 100% mineral oil in o.a. baby olie, dus let hier op! Alternatieven zijn vochtinbrengers van bieten o.a. ceramides, jojoba en andere plantaardige olieen.

 

Petroleum en petrochemicalien

Dit komt uit aardolie en wordt gebruikt als een vet component. Op aardolie gebaseerde ingrediënten zijn o.a. petrolatum, minerale oilie en paraffine. Ze hebben dezelfde eigenschappen als de hierboven beschreven Minerale Olie.

 

Propylene Glycol (PG),  Polyethylene Glycol (PEG) en Butylene Glycol

Dit zijn bevochtigingsmiddelen in de cosmetica, maar het is toch echt een “industriële antivries” ; het ingrediënt in rem en hydraulische vloeistoffen.  Ze worden makkelijk opgenomen door de huid en is zo sterk irriterend dat het de proteines en celstructuur verzwakken. De Amerikaanse MSDS (Material Safety Data Sheets) waarschuwen om huidcontact te vermijden, omdat het kan leiden tot lever afwijkingen en nierschade.

PG/PEG worden vaak gebruikt in o.a. stick deodorants, schoonmaakproducten voor het oplossen van vet en olie, en om extracten van kruiden te maken. Een alternatief zijn kruiden extracten gemaakt van water en essentiele olieen.

 

DMDM Hydantion & Urea (Imidazolidinyl)

Deze zijn alleen maar 2 van de vele conserveringsmiddelen die het stofje formaldehyde vrijlaten. Het staat bekend voor het geven van gewrichtspijn, huidreacties, allergieen, depressie, hoofdpijn, pijn in de borst, oor infecties, chronische vermoeidheid, misselijkheid en slaap tekort. Inhalatie kan ook ademhalingsproblemen geven, problemen bij astma en verergert verkoudheid/hoesten. Andere mogelijke bijwerkingen is kanker en het verzwakken van het immuunsysteem.

 

Toluene

Toluene is giftig voor de zenuwstelsel en kan door het inademen ervan misselijkheid en hoofdpijn veroorzaken. Als je er veel/vaak aan blootgesteld wordt, kan het leiden tot geboorteafwijkingen en miskramen.

Dit ingredient zit in  o.a. nagellakken en  haarverf. Er zijn toluene-vrije merken van nagellakken die je beter kunt gebruiken.